فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 62، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/29
  • تعداد عناوین: 16
|
  • فاطمه ترکی زاده، امان الله سلطانی*، مهشید تجربه کار، علیرضا منظری توکلی، مهشید زارع زاده صفحات 439-448
    زمینه و هدف

    اختلال نقص توجه/بیش فعالی تخریب قابل ملاحظه ای در کنش های اجتماعی، آموزشی، شغلی و توانایی های حرکتی ایجاد می کند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش توانایی های حرکتی بر کارکردهای اجرایی کودکان با اختلال نقص توجه/بیش فعالی بود.

    مواد و روش ها: 

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه ی ششم ابتدایی شهر کرمان در سال تحصیلی 99-1398 بودند؛ و نمونه پژوهش شامل 30 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی ها در دو مرحله ی پیش آزمون و پس آزمون به پرسشنامه های اختلال کمبود توجه سوانسون و نولان و پلهام، فرم والدین (1980)، خرده آزمون های حافظه عددی و تشابهات از مقیاس هوشی وکسلر (2002) و آزمون تصاویر پیچیده آندره ری (1942) پاسخ دادند. گروه آزمایش طی 18 جلسه 45 دقیقه ای جلسات آموزش توانایی های حرکتی را به صورت گروهی دریافت کردند، درحالی که گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 25 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج مقایسه گروه آزمایش با گروه کنترل نشان داد که کارکردهای اجرایی حافظه ی فعال و برنامه ریزی-سازماندهی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری افزایش یافت؛ و اثربخشی آموزش توانایی های حرکتی بر کارکردهای اجرایی در مرحله ی پس آزمون تایید گردید (01/0 >p). میزان این تاثیر در کارکرد اجرایی حافظه ی فعال 64/0 و برنامه ریزی- سازمان دهی 69/0 بود (01/0>p).

    نتیجه گیری:

     به طورکلی نتایج حاکی از تاثیر آموزش توانایی های حرکتی بر کارکردهای اجرایی در کودکان با اختلال نقص توجه/بیش فعالی بود؛ و می توان از این روش برای درمان این کودکان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: توانایی های حرکتی، کارکردهای اجرایی، اختلال نقص توجه، بیش فعالی
  • احمدقلی حبیبی بابادی، سید علی هاشمیان فر*، اصغر محمدی صفحات 449-459
    زمینه و هدف

    تحقیقات نشان داده است که شرایط و ویژگی های خرده فرهنگ ها می تواند یکی از دلایل ابتلا به اعتیاد و مصرف مواد مخدر باشد و بررسی عوامل روانی اجتماعی هر جامعه ای می تواند روشن کننده ویژگی های آن فرهنگ بوده و سرنخ هایی در ارتباط با مشکلات آن جامعه به ویژه اعتیاد باشد؛ بنابراین این پژوهش درصدد فهم و شناسایی عوامل روانی اجتماعی خرده فرهنگ های مرتبط با مصرف مواد مخدر است

    مواد و روش ها: 

    مطالعه از نوع کیفی و از روش گراندد تیوری می باشد. شهر اصفهان به عنوان پایلوت تحقیق انتخاب گردید. متغیرها و مقوله ها از 32 مصاحبه که اعتبار آن توسط اساتید و متخصصین موضوع تایید شده، استخراج گردید. از میان 18 مقوله محوری، 5 مقوله اصلی شامل شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها شناسایی شدند.

    یافته ها: 

    سوء مصرف مواد با «وابستگی عملی-احساسی»، «رانده شدگی از جامعه» و «خرده فرهنگ انحرافی» همراه است. افراد در سبک زندگی اعتیاد گونه خود دچار نوعی جدایی از اجتماع هستند. تداوم عضویت در خرده فرهنگ انحرافی به نوعی تنها سرمایه فرد معتاد محسوب می شود و زمینه را برای شکل گیری رفتارهای انحرافی و کجروی بیشتر مهیا می سازد. پیامدها شامل: تداوم اعتیاد، اضمحلال روانی - اجتماعی، شکل گیری ارزش های نوین منفی، خرده فرهنگ حمایت گسسته و اعتماد در برابر بی اعتمادی میان گروهی خواهد بود.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد که حمایت اجتماعی و عاطفی از افراد معتاد وکمک به آنان برای ترک مواد مخدر از جذب شدن آنها به خرده فرهنگهای تهاجمی و بزهکار جلوگیری می نماید. با این وجود در جهت بالا بردن اعتبار بیرونی تحقیق پیشنهاد می گردد در جوامعی دیگر، تحقیقاتی مشابه تحقیق حاضر صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، خرده فرهنگ، سبک زندگی، عوامل روانی اجتماعی
  • نازنین فهیمی، آذر کیامرثی*، رضا کاظمی، محمد نریمانی صفحات 460-469
    زمینه و هدف

    اضافه وزن و چاقی یکی از معضلات بهداشتی کشورهای درحال توسعه و پیشرفته می باشد و در کل جهان با سرعت هشداردهنده ای به خصوص در کودکان و نوجوانان رو به افزایش است. پژوهش حاضر با هدف تاثیر آموزش تنظیم هیجان به همراه رژیم غذایی بر انعطاف پذیری روانی و رفتار خودتنظیمی نوجوانان دارای اضافه وزن انجام گرفته است.

    مواد و روش ها: 

    این  پژوهش از نوع نیمه تجربی بود که از نوع طرح های کاربردی و نیمه آزمایشی  پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل و تجربی انجام شد.  جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه نوجوانان دختر مقطع متوسطه اول شهرستان تنکابن در سال تحصیلی 98-99 مشغول به تحصیل بودند که تعداد آن ها 286 نفر بود.  نمونه پژوهش30 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و با گمارش تصادفی در گروه آزمایش و کنترل(15 نفر آزمایش، 15 نفر کنترل) قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس خودتنظیمی بروان و همکاران (1991)، پرسشنامه پذیرش و عمل ویرایش2 (انعطاف پذیری روانی) بوند و همکاران (2011)، و ابزار محاسبه شاخص توده بدن  (BMI) قبل و بعد از اجرای آموزش  استفاده شد.  آموزش تنظیم هیجان به صورت گروهی بر روی گروه آزمایش اجرا گردید و در طی این مدت اعضای گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده های پژوهش، با تحلیل کوواریانس چندمتغیری، در محیط SPSS24  تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که  آموزش تنظیم هیجان به همراه رژیم غذایی بر انعطاف پذیری روانی و رفتار خودتنظیمی نوجوانان دارای اضافه وزن با موثر بوده است.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج به دست آمده آموزش تنظیم هیجان به همراه رژیم غذایی بر افزایش انعطاف پذیری روانی و بهبود رفتار خودتنظیمی نوجوانان دارای اضافه وزن تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان به همراه رژیم غذایی، انعطاف پذیری روانی، رفتار خودتنظیمی، اضافه وزن
  • اعظم براتی، محمداسماعیل ابراهیمی*، فیروزه زنگنه صفحات 470-480
    زمینه و هدف

    مقایسه رویکردهای مختلف درمانی در روان شناسی می تواند به درمانگران برای تشخیص صرفه جویی در زمان، هزینه و میزان اثربخشی آن ها کمک کننده باشد؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش مربیگری گشتالتی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر هوش هیجانی و خودکارآمدی کارکنان شرکت مخابرات تهران انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان شرکت پرسو الکترونیک مخابرات تهران در سال 1398 بود که از بین آن ها بر اساس جدول کوهن، 45 نفر با نمونه گیری تصادفی نسبی انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های هوش هیجانی بار- ان (1980) و خودکارآمدی شرر و مادوکس (1982) بود. گروه های آزمایش تحت آموزش مربیگری گشتالتی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند. داده ها با آزمون تحلیل واریانس و اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که آموزش مربیگری گشتالتی بر افزایش هوش هیجانی کارکنان، در سه مرحله آزمون اثر معنی داری وجود دارد (001/0≥ P). درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش هوش هیجانی کارکنان بین پیش آمون و پس آزمون اثر معنی داری داشته (001/0≥ P). ولی بین پس آزمون با پیگیری اثر معنی داری وجود ندارد (001/0≤ P). همچنین آموزش مربیگری گشتالتی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش خودکارآمدی کارکنان، در مرحله پیش آزمون و پس آزمون اثر معنی داری وجود دارد (001/0≥ P). ولی آموزش مربیگری گشتالتی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش خودکارآمدی کارکنان، در مرحله پس آزمون و پیگیری اثر معنی داری وجود ندارد (001/0≤ P).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته های حاصل می توان نتیجه گرفت، آموزش مربیگری گشتالتی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند راهکار مناسبی برای افزایش هوش هیجانی و خودکارآمدی کارکنان باشد.

    کلیدواژگان: مربیگری گشتالتی، پذیرش و تعهد، هوش هیجانی، خودکارآمدی
  • حمیرا رئیسی، طیبه شریفی*، احمد غضنفری، مریم چرامی صفحات 481-492
    زمینه و هدف

    فلج مغزی به اختلال غیر پیش رونده در حرکت و وضعیت اطلاق می‏شود که به دنبال ضایعه عصبی در سال های اولیه روی می‏دهد و سبب بروز ناتوانایی های حرکتی و نورولوژیک می گردد. اختلال در انجام فعالیت های روزمره زندگی، هزینه های درمانی سنگین و وابستگی شدید به اطرافیان بر کارکرد خانواده و به ویژه مادران اثر می گذارد؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان خودشفقت ورزی و آموزش سرمایه روان شناختی بر تحمل پریشانی و خودتنظیمی هیجانی مادران کودکان فلج مغزی انجام شد.

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش شامل مادران دارای کودکان مبتلا به فلج مغزی در مراکز توان بخشی تحت نظر بهزیستی شهرکرد در سال 1398 بود (270 نفر) که از این تعداد، نمونه ای به حجم 45 نفر به صورت دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفره (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) گمارده شدند. افراد دو گروه آزمایش در دوره های خودشفقت ورزی و سرمایه ی روان شناختی در 10 جلسه 90 دقیقه ای شرکت کردند؛ اما برای گروه کنترل، مداخله ای صورت نگرفت. شرکت کنندگان در سه مرحله به پرسشنامه های تحمل پریشانی هیجانی سیمونز و گاهر (2005) و پرسشنامه خودتنظیمی هیجانی (2010) پاسخ دادند. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و تی مستقل تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج بیانگر این بود که آموزش خودشفقت ورزی و آموزش سرمایه ی روان شناختی به طور یکسان و موثری سبب افزایش تحمل پریشانی مادران کودکان مبتلا به فلج مغزی شده است (05/0>p) و از بین دو شیوه مداخله ای، تنها آموزش سرمایه روان شناختی توانسته منجر به بهبود خودتنظیمی هیجانی مادران شود (001/0>p).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان گفت که دو شیوه مداخله آموزش خودشفقت ورزی و آموزش سرمایه ی روان شناختی می تواند به عنوان گزینه های مداخله ای موثر به منظور بهبود تحمل پریشانی و خودتنظیمی مادران کودکان مبتلا به فلج مغزی مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش خودشفقت ورزی، آموزش سرمایه روان شناختی، تحمل پریشانی، خودتنظیمی، فلج مغزی
  • فرزانه نوروزی، شهره قربان شیرودی*، علیرضا خلج صفحات 493-502
    زمینه و هدف

    چاقی یک مشکل پیچیده است که می تواند توسط تعداد زیادی از عوامل زیستی، روان شناختی و اجتماعی به وجود آید. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر خودمهارگری و انعطاف پذیری تصویر ذهنی از بدن در بیماران مبتلا به چاقی داوطلب جراحی اسلیو و بای پس معده بود.

    مواد و روش ها: 

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری مطالعه حاضر نیز شامل تمامی بیماران مبتلا به چاقی داوطلب جراحی اسلیو و بای پس معده مراجعه کننده به مرکز درمان چاقی تهران در سال 1398 و در بازه زمانی دی ماه تا بهمن ماه بودند. نمونه پژوهش حاضر شامل 30 بیمار (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) که به شیوه دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی بین دو گروه جایگزین شدند. گروه آزمایش هشت جلسه 90 دقیقه ای به صورت دو روز در هفته مداخله درمان مبتنی بر شفقت را دریافت کردند و گروه کنترل نیز در لیست انتظار قرار داشتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه خودمهارگری تانجی و همکاران (2004) و پرسشنامه انعطاف پذیری تصویر ذهنی از بدن ساندز و همکاران (2013) بودند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد گروه آزمایش پس از مداخله، خودمهارگری و انعطاف پذیری تصویر ذهنی از بدن بهتری نسبت به گروه کنترل نشان دادند.

    نتیجه گیری:

     ازاین رو، به نظر می رسد درمان مبتنی بر شفقت به طور معناداری باعث افزایش خودمهارگری و انعطاف پذیری تصویر ذهنی از بدن بیماران چاق می شود. ملاحظات نظری و عملی یافته های به دست آمده در این مقاله موردبحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: خودمهارگری، انعطاف پذیری تصویر تن، درمان مبتنی بر شفقت، چاقی
  • مریم فراهانی، رحیم حمیدی پور*، حسن حیدری صفحات 503-509
    زمینه و هدف

    تولد یک کودک ناتوان تاثیر شگرفی در روحیه والدین و بخصوص مادران می گذارد. به دنیا آمدن فرزند ناتوان موجی از ناامیدی را در والدین ایجاد می کند که تاب آوری در مقابل این مشکل به تنهایی سخت است. از این رو، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان راه حل محور بومی بر تاب آوری زنان دارای فرزند ناتوان بود.

    مواد و روش ها: 

    روش تحقیق حاضر نیمه آزمایشی و طرح تحقیق پیش آزمون، پس آزمون، و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مادران دارای فرزند کم توان ذهنی مراجعه کننده به واحد توانبخشی بهزیستی شهر اراک در سه ماه اول سال 1398 تشکیل می دادند. نمونه تحقیق شامل 40  مادر دارای کودک ناتوان بودند که به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند (20 گروه کنترل و 20 نفر آزمایش). برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس تاب آوری کانر دیویدسون استفاده شد. پس از اجرای پیش آزمون، مداخله (راه حل محوری) به گروه آزمایش ارایه گردید. گروه کنترل نیز در لیست انتظار قرار داشتند. پس از پایان برنامه مداخله ای، از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد پس از سه ماه نیز آزمون پیگیری به عمل آمد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس مختلط استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که مداخله راه حل محور بر تاب آوری مادران دارای فرزند کم توان ذهنی شهر اراک اثربخش بوده است (05/0>p).

    نتیجه گیری: 

    با توج به یافته های به دست آمده، به نظر می رسد درمان راه حل محور بومی مبتنی بر روایات مادران کودکان ناتوان ذهنی در افزایش تاب آوری آنان اثربخش بوده است. ملاحظات نظری و عملی بیشتر در این پژوهش مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: راه حل محور، درمان راه حل محوری بومی، تاب آوری، مادران، کم توان ذهنی
  • بهشته طهماسبی زاده، شیرین کوشکی*، محترم نعمت طاوسی، محمد اورکی صفحات 510-518

    زمینه و هدف:

     ناگویی خلقی شیوع بالایی را در چندین اختلال روانی ازجمله اختلالات افسردگی، اختلال استرس پس از سانحه و اختلال مصرف مواد نشان می دهد. با توجه به شیوع ناگویی خلقی و مشکلات بین فردی در میان افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر ناگویی خلقی و مشکلات بین فردی مردان مبتلا اختلال به مصرف مواد انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری دوماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری مردان مبتلا به مصرف مواد بودند که در سال 1398 به کلینیک های خصوصی ترک اعتیاد شهر تهران جهت درمان مراجعه کرده بودند. دو مرکز به صورت در دسترس انتخاب شد و از این میان 42 نفر که رضایت آگاهانه داشتند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و گروه کنترل جایگزین شدند. داده ها به وسیله مقیاس ناگویی خلقی تورنتو بگبی و دیگران (1994) و مشکلات بین فردی بارخام، هاردی و استارتوپ (1996) در سه مرحله ارزیابی جمع آوری گردید. یافته های پژوهش درنهایت با استفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد درمان پذیرش و تعهد بر ناگویی خلقی و مشکلات بین فردی اثربخش بوده است (05/0>p). همچنین نتایج مرحله پیگیری نشان داد که اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر ناگویی خلقی و مشکلات بین فردی مردان مبتلا به اختلال مصرف مواد پایدار بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به این نتایج، روانشناسان و متخصصینی که در حوزه درمان اعتیاد و اختلالات مصرف مواد فعالیت می کنند، می توانند از درمان پذیرش و تعهد برای کاهش ناگویی خلقی و مشکلات بین فردی در افراد دارای اختلال مصرف مواد استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: ناگویی خلقی، مشکلات بین فردی، درمان پذیرش و تعهد، اختلال مصرف مواد
  • سیده افسون گلستانه، مسعود محمدی*، اعظم داوودی، نجمه فتح صفحات 519-534

    زمینه و هدف:

     اختلال کم توجهی/بیش فعالی یک اختلال عصبی/ رشدی است که توسط تعدادی از علایم، رفتارهای تکانشی و ناتوانی در تمرکز نشان داده می شود. ضروری است با به کارگیری درمان های روان شناختی مناسب نسبت به کاهش این علایم اقدام نمود. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی ذهن آگاهی بر بازداری رفتاری، خودکنترلی و رفتارهای پرخطر در نوجوانان دارای اختلال کم توجهی/بیش فعالی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل همراه با پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل نوجوانان پسر 13 تا 18 سال دارای اختلال کم توجهی/ بیش فعالی مراجعه کننده به مرکز اورژانس اجتماعی شیراز در سال 1398 بودند. در این پژوهش تعداد 30 نوجوان دارای اختلال کم توجهی/بیش فعالی نفر از طریق ارزیابی روان پزشکی و مقیاس رفتاری کودک آخنباخ با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل). گروه آزمایش مداخله مبتنی بر ذهن آگاهی را طی دو ماه و نیم در (10 جلسه 90 دقیقه ای) دریافت نمودند؛ اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند و در لیست انتظار باقی ماندند. پرسشنامه های مورداستفاده در این پژوهش شامل آزمون برو/نرو، پرسشنامه خودکنترلی تانجنی و پرسشنامه خطرپذیری نوجوانان ایرانی بود. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه 26 در دو بخش توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر) انجام پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر بازداری رفتاری، افزایش خودکنترلی و کاهش رفتارهای پرخطر در نوجوانان دارای اختلال کم توجهی/بیش فعالی تاثیر معنادار دارد. (01/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت که درمان مبتنی بر ذهن آگاهی موجب بهبود بازداری رفتاری، افزایش خودکنترلی و کاهش رفتارهای پرخطر در نوجوانان مبتلابه اختلال کم توجهی/بیش فعالی شده است؛ بنابراین در نظر گرفتن این روش درمانی در کنار سایر روش ها، در جهت کاهش علایم افراد مبتلا به اختلال کم توجهی/بیش فعالی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، بازداری رفتاری، خودکنترلی، رفتارهای پرخطر، کم توجهی، بیش فعالی
  • رویا فلاحیان، اصغر آقایی*، حمیدطاهر نشاط دوست صفحات 535-552

    زمینه و هدف:

     نظر به متفاوت بودن شاخص شادی و عوامل موثر بر آن در محیط های جغرافیایی و سازمانی مختلف، در این پژوهش به تدوین مدل بومی عوامل موثر بر شادکامی کارکنان مجتمع فولاد مبارکه اصفهان پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی است که ازلحاظ روش شناسی آمیخته (مشتمل بر روش های کیفی و کمی) و بخش کیفی آن به روش نظریه داده بنیاد و بخش کمی آن به روش همبستگی انجام شده است. جامعه مورد مطالعه این طرح، شامل کلیه کارکنان فولاد مبارکه اصفهان به تعداد 14529 نفر در سال 1398 می باشد. با انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با 75 نفر از کارکنان که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و تکمیل پرسشنامه محقق ساخته توسط 407 نفر از کارکنان که به روش هدفمند انتخاب شدند، و تجزیه وتحلیل داده ها، پنج عامل موثر بر شادکامی کارکنان شامل بنیان های شادی (روابط خانوادگی، نوع ارتباطات در محیط کاری، عدالت و حمایت اجتماعی، پاداش مادی و معنوی)، شادی سازها (تفکر مثبت، خوش خلق بودن، هدفمندی، امنیت شغلی)، شادی شکن ها (استرس، بیماری، نبود عدالت و جوسازمانی نامناسب)، مکانیسم های شادی (هوش هیجانی، صمیمت، مهارت های اجتماعی، تامین نیازهای اولیه) و پیامدهای شادی (آرامش، رضایت شغلی و خانوادگی، سلامتی) شناسایی و مدل بومی عوامل موثر بر شادکامی کارکنان تدوین گردید. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS21 و نرم افزار الگو پردازی معادلات ساختاری SMART-PLS3 در سطح توصیفی و استنباطی تحلیل شد و برای انجام برازش مدل از نرم افزار PLS3 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پنج عامل بنیان های شادی، شادی سازها، شادی شکن ها، مکانیسم های شادی و پیامدهای شادی از روابط مستقیم و غیرمستقیم با یکدیگر برخوردار هستند و مدل بومی عوامل موثر بر شادکامی کارکنان مجتمع فولاد مبارکه از برازش مطلوبی برخوردار است (01/0p<).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که پنج عامل بنیان های شادی، شادی سازها، شادی شکن ها، مکانیسم های شادی و پیامدهای شادی دارای تاثیرات متقابل بر یکدیگر و از عوامل موثر بر شادکامی کارکنان مجتمع فولاد مبارکه می باشند.

    کلیدواژگان: مدل بومی، شادکامی، کارکنان
  • اقدس صفری، ناصر امینی*، محمد بهروزی، غلامرضا جعفری نیا صفحات 553-567
    زمینه و هدف

    تحقیقات نشان داده است که قلدری در فضای سایبری پیامدهای منفی بر کارکردهای تحصیلی نوجوانان داشته و بین هوش هیجانی و قلدر بودن رابطه معکوس وجود دارد؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش همدلی با آموزش مبتنی بر دیدگاه گیری اجتماعی بر هوش هیجانی نوجوانان دارای قلدری سایبری بود.

    مواد و روش ها: 

    دختر دوره اول متوسطه شهر بوشهر در سال تحصیلی 1399-1398 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 45 نفر از آنان در دو گروه آزمایش (هر گروه 15 دانش آموز) و یک گروه کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. گروه های آزمایش تحت آموزش همدلی (10 جلسه 90 دقیقه ای) و آموزش مبتنی بر دیدگاه گیری اجتماعی (10 جلسه 90 دقیقه ای) قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله‏ای دریافت نکرد و در لیست انتظار باقی ماند. از پرسشنامه قلدری سایبری آنتیادو، کوکینوس و مارکوس (2016) و مقیاس تجدنظر شده هوش هیجانی شاته و همکاران (1998) به منظور گردآوری داده ها استفاده شد. تحلیل داده های به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه 24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه‏گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی) انجام پذیرفت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد هر دو درمان مذکور در مرحله پس آزمون و پیگیری نسبت به گروه کنترل اثربخشی معناداری بر هوش هیجانی نوجوانان دارای قلدری سایبری اعمال کردند (05/0>P). همچنین، آموزش مبتنی بر دیدگاه گیری اجتماعی نسبت به آموزش همدلی در بهبود هوش هیجانی موثرتر بود (05/0>P).

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت که آموزش مبتنی بر دیدگاه گیری اجتماعی و آموزش همدلی می توانند به عنوان یک شیوه درمانی برای بهبود هوش هیجانی نوجوانان دارای قلدری سایبری در محیط های آموزشی و درمانی به کار برده شوند.

    کلیدواژگان: همدلی، دیدگاه گیری اجتماعی، هوش هیجانی، قلدری سایبری
  • مریم مشتاقی شریف زاده، احمد منصوری*، زهرا باقرزاده گلمکانی صفحات 568-576

    زمینه و هدف:

     سرعت پردازش نقش مهمی در اختلال یادگیری خاص دارد؛ بنابراین، هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی سرعت پردازش در رابطه بین حافظه فعال و آگاهی واج شناختی با خواندن دانش آموزان مبتلا به اختلال خواندن بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مبتلابه اختلال یادگیری خاص از نوع خواندن انتهای پایه اول تا پایه پنجم دبستان نواحی هفت گانه مشهد و مراجعه کننده به مراکز ویژه مشکلات یادگیری آموزش وپرورش شهر مشهد در سال تحصیلی 99-1398 بود. نمونه مورد بررسی شامل 150 نفر از دانش آموزان مبتلابه اختلال یادگیری خاص از نوع خواندن بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از آزمون خواندن و نارساخوانی (نما)، آزمون آگاهی واج شناختی و مقیاس هوشی وکسلر کودکان 4 استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS و PROCESS و همچنین روش تحلیل رگرسیون تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین حافظه فعال، آگاهی واج شناختی، سرعت پردازش و خواندن دانش آموزان مبتلا به اختلال خواندن رابطه وجود دارد. سرعت پردازش میانجی رابطه بین حافظه فعال و خواندن دانش آموزان مبتلا به اختلال خواندن بود. همچنین سرعت پردازش میانجی رابطه بین آگاهی واج شناختی و خواندن بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سرعت پردازش میانجی رابطه بین حافظه فعال با خواندن و همچنین رابطه بین آگاهی واج شناختی با خواندن دانش آموزان مبتلا به اختلال خواندن است. توجه به این فرایندها و مداخلات مرتبط با آن ها می تواند به بهبود اختلال خواندن دانش آموزان کمک کند.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، حافظه فعال، سرعت پردازش، واج شناسی
  • عبدالحسین شمسی، امیر قمرانی* صفحات 577-586
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی والدگری مبتنی بر مهارت های سازماندهی بر علایم کودکان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی بود.

    مواد وروش ها

    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل و پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان 10-8 سال با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی است که در سال 1398-1397در مدارس عادی شهر اصفهان مشغول به تحصیل بودند. در این پژوهش 30 کودک پسر(15 نفر گروه کنترل و 15 نفر گروه آزمایش) بودند که بر اساس نظر روانپزشک کودکان و چهارمین ویرایش مقیاس سوانسون - نولان و پلهام (SNAP-IV)، اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی تشخیص داده شدند. درگروه آزمایش، والدین کودکان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی 11 جلسه آموزش والدگری مبتنی بر مهارت های سازماندهی دریافت کردند. در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، چهارمین ویرایش مقیاس سوانسون-نولان و پلهامSNAP-IV)) بر روی آن ها اجرا گردید. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیره (MANCOVA)  و با استفاده از نرم افزار 23SPSS- مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که والدگری مبتنی بر مهارت های سازماندهی بر نارسایی توجه و نیز نارسایی توجه و بیش فعالی کل در مرحله پس آزمون تاثیر معناداری داشته است واین تاثیر در مرحله پیگیری نیز باقی مانده است (05/0≤p). اما والدگری مبتنی بر مهارت های سازماندهی بر روی علایم بیش فعالی/تکانشگری تاثیر معناداری نداشته است (05/0≥p).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نتایج امیدوار کننده ای را برای والدگری مبتنی بر مهارت های سازماندهی به عنوان یک مداخله برای بهبود علایم نارسایی توجه در کودکان با اختلال نارسایی توجه وبیش فعالی ارایه می دهد و نشان می دهد که علایم نارسایی توجه با والدگری مبتنی بر مهارت های سازماندهی می توانند قابل انعطاف هستند.

    کلیدواژگان: والدگری، مهارت های سازماندهی، علائم، اختلال نارسایی توجه و بیش فعالی
  • سعیده صفری، مهرداد کلانتری*، فریبا یزدخواستی، محمدرضا عابدی، حمیدرضا عریضی صفحات 587-604

    زمینه و هدف:

     اختلال وسواس فکری-عملی بر همه ابعاد زندگی کودکان مبتلا اثر می گذارد و این تاثیرات در سیستم بهداشتی و بالینی کمتر مورد توجه قرار گرفته است، لذا هدف پژوهش حاضر تعیین بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر علایم و عملکرد کودکان مبتلا به این اختلال بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با پیگیری سه ماهه و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کودکان مبتلا به اختلال وسواس 8 تا 12 ساله در سطح شهر اصفهان در سال 1398، به همراه مادرانشان بود که از این میان 20 زوج کودک و مادر پس از تشخیص روان پزشک یا روانشناس معتبر، به اختلال وسواس فکری-عملی و کسب حداقل نمره ی 14 در مقیاس وسواس جبری ییل براون کودکان بر اساس نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند. گروه آزمایش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را به مدت 10 جلسه فردی دریافت نمود، ولی گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزار مورداستفاده شامل مقیاس وسواس فکری عملی ییل براون کودکان، مقیاس ارزیابی عملکرد کلی کودکان  و نسخه والدین مقیاس تاثیر وسواس فکری-عملی کودک بود. برای تحلیل داده ها  از  روش تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر استفاده شد

    یافته ها

    نتایج مقایسه گروه آزمایش با گروه گواه نشان داد که علایم اختلال وسواس فکری-عملی، در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه به طور معناداری کاهش پیدا کرده و بهبود عملکرد کلی کودکان در مرحله پس آزمون و پیگیری تایید می گردد (01/0>p). به نحوی که به ترتیب 71 و 63 درصد از تغییرات عملکرد کلی و نمره ی کل شدت علایم متاثر از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد است؛ اما تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر عملکرد خانوادگی و اجتماعی معنادار نبود (01/0>p).

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای کاهش علایم و بهبود عملکرد کلی در کودکان مبتلا به اختلال وسواس فکری-عملی اثربخش است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، عملکرد، وسواس فکری-عملی، کودک
  • اعظم اعرابی*، جعفر حسنی، مهدی اکبری، محمد حاتمی، محمدرضا شعربافچی زاده صفحات 605-615
    زمینه و هدف

    بیماری های پوستی همانند پسوریازیس، با ناتوانی های روان شناختی و اجتماعی قابل ملاحظه ای همراه هستند. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان خود شفقت ورزی بر پریشانی روان شناختی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به پسوریازیس انجام گرفت.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با گروه کنترل و پیگیری یک ماهه است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی بیماران پوستی پسوریازیس بود که بین ماه های دی تا اسفند 1398 به مراکز درمانی پوستی در شهر تهران مراجعه نمودند. از این جامعه، 40 نفر به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) گمارده شدند. اعضای گروه آزمایش از هفت جلسه درمان خودشفقت ورزی برخوردار گردیدند، بااین حال گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. پرسشنامه های پریشانی روان شناختی کسلر (2002) و کیفیت زندگی بریف (1996)، قبل و بعد از مداخلات آموزشی، به عنوان پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بر روی کلیه افراد اجرا گردید. یافته های حاصل از پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر و نرم افزار SPSS-20 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج بیانگر این بود که درمان خودشفقت ورزی بر کاهش پریشانی روان شناختی و افزایش کیفیت زندگی در بیماران پوستی پسوریازیس به طور معناداری موثر بوده است (001/0>p).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد درمان خودشفقت ورزی، از طریق افزایش مهربانی نسبت به خود و دیگران و مدیریت احساسات، می تواند منجر به بهبود پریشانی روان شناختی و کیفیت زندگی بیماران شود.

    کلیدواژگان: خود شفقت ورزی، پریشانی روانشناختی، کیفیت زندگی، پسوریازیس
  • مهناز احمدی، رضا باقریان سرارودی، سید محمدحسین موسوی* صفحات 616-622
    زمینه و هدف

     مفهوم ذهنی‌سازی به‌عنوان یک ظرفیت کاملا انسانی به درک و فهم فرایندهای روان‌شناختی حالات ذهنی خود و دیگران اشاره دارد که در چهار بعد، زیربنای تعاملات روزمره فرد را تشکیل می‌دهد. امروزه این فرایند روان‌شناختی اساسی در همه اختلالات روانی عمده موردتوجه قرار گرفته است. در این مطالعه مروری، جمع‌بندی از مفهوم و ماهیت چندبعدی ذهنی‌سازی موردبررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش‌ها: 

    این مطالعه مروری در آذرماه 1399 با استفاده از واژه‌های Mentalization، Automatic mentalizing، Controlled mentalizing، Cognitive mentalizing، Affective mentalizing و کتاب‌ها و مقالات نمایه گذاری شده با این واژگان در پایگاه‌های اطلاعاتی Pubmed، (SID)Scientific Information Database، Google Scholar، Scopus انجام شد. مقالات مربوط به ذهنی‌سازی و چهار بعد مربوط به آن استفاده شدند.

    یافته‌ها:

     پژوهشگران حوزه علوم اعصاب چهار مولفه یا ابعاد مختلف ظرفیت ذهنی‌سازی را شناسایی کرده‌اند که عبارت‌اند از: 1-ذهنی‌سازی خودکار در مقابل ذهنی‌سازی کنترل‌شده 2-ذهنی‌سازی خود در مقابل ذهنی‌سازی دیگران 3-ذهنی‌سازی درونی در مقابل ذهنی‌سازی بیرونی 4-ذهنی‌سازی شناختی در مقابل ذهنی‌سازی عاطفی که نشان‌دهنده فرایندهای مختلف شناختی اجتماعی است و انواع مختلف بیماری های روانی را می‌توان به‌عنوان عدم تعادل در این ابعاد تبیین کرد.

    نتیجه‌گیری: 

    کاربست ذهنی سازی در حوزه تشخیص و درمان مبتنی بر آن از درمان چندین اختلال سلامت روانی مختلف مانند روان‌پریشی، افسردگی، اختلالات خوردن و همچنین اختلالات شخصیت خبر می‌دهد. این الگو برای کاربرد در طیف وسیعی از زمینه‌ها و شرایط همچون فرزند پروری، زوج‌درمانی و خانواده‌درمانی، هنر درمانی و خدماتی که برای کمک به برخی از افراد بسیار آسیب‌پذیر و زمینه‌های اجتماعی مانند مدارس و حتی زندان‌ها گسترش‌یافته است.

    کلیدواژگان: ذهنی سازی، ابعاد ذهنی سازی، شناخت اجتماعی، سلامت روان
|
  • Fatemeh Torkizadeh, Amanollah Soltani*, Mahshid Takhayori, Alireza Manzari Tavakoli, Mahshid Zare Pages 439-448
    Aim and Background

    Attention Deficit / Hyperactivity Disorder causes significant impairment in social, educational, occupational and motor abilities. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of motor skills training on executive functions in children with attention deficit / hyperactivity disorder.

    Methods and Materials: 

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest and posttest design with a control group. The statistical population of this study included all male sixth grade elementary school students in Kerman in the academic year 2009-2010; The study sample consisted of 30 people who were selected by available sampling method and were randomly divided into two experimental groups (15 people) and control (15 people). Subjects in two stages of pre-test and post-test were Swanson and Nolan Pelham (1980) Attention Deficit Hyperactivity Disorder Questionnaires, Wechsler IQ (2002) Numerical Memory and Similarities Subcommittee, and Andrehori Complex Imaging Test. (1942) responded. The experimental group received motor skills training as a group during 18 sessions of 45 minutes, while the control group did not receive any training. Data were analyzed using descriptive statistics and univariate and multivariate analysis of covariance and SPSS software version 25.

    Findings

    The results of comparison of the experimental group with the control group showed that the executive functions of working memory and programming-organizing of the experimental group were significantly increased compared to the control group. And the effectiveness of motor skills training on executive functions in the post-test neighborhood was confirmed (p <0.01). The magnitude of this effect on the executive function of working memory was 0.64 and planning-organizing was 0.69(p <.01).

    Conclusions

    In general, the results showed the effect of motor skills training on executive functions in children with attention deficit/hyperactivity disorder. And this method can be used to treat these children.

    Keywords: Motor abilities, executive functions, attention deficit, hyperactivity disorder
  • Ahmadgholi Habibi Babadi, Seyed Ali Hashemianfar*, Asghar Mohammadi Pages 449-459
    Aim and Background

    Research has shown that the conditions and characteristics of subcultures can be one of the causes of addiction and drug use, and the study of psychosocial factors in any society can clarify the characteristics of that culture and provide clues about its problems. Society is especially addicted; therefore, this study seeks to understand and identify the psychosocial factors of subcultures related to drug use.

    Methods and Materials: 

    The study is qualitative and grounded in theory. The city of Isfahan was selected as a research pilot. Variables and categories were extracted from 32 interviews that were validated by professors and subject matter experts. Out of 18 pivotal categories, 5 main categories including causal conditions, contextual conditions, interventionist conditions, strategies and consequences were identified.

    Findings

    Substance abuse is associated with "practical-emotional dependence", "social exclusion" and "deviant subculture". People in their addictive lifestyle suffer from a kind of separation from society. Continuity of membership in the deviant subculture is considered as the only capital of the addicted person and provides the ground for the formation of more deviant and deviant behaviors. Consequences will include: persistence of addiction, psychosocial decline, formation of new negative values, subculture of discrete support and trust in the face of intergroup distrust.

    Conclusions

    According to the results, it seems that social and emotional support of addicts and helping them to quit drugs prevents them from being absorbed into aggressive and delinquent subcultures. However, in order to increase the external credibility of the research, it is suggested that similar research be conducted in other societies.

    Keywords: Addiction, Subculture, Lifestyle, Psychosocial factors
  • Nazanin Fahimi, Azar Kiamarsi*, Reza Kazemi, Mohammad Narimani Pages 460-469
    Aim and Background

    Overweight and obesity is one of the health problems of developing and developed countries and is increasing at an alarming rate throughout the world, especially in children and adolescents. The aim of this study was to investigate the effect of emotion regulation training along with diet on psychological flexibility and self-regulatory behavior of overweight adolescents.

    Methods and Materials:

     This research was a quasi-experimental study that was a practical and semi-experimental design of pre-test, post-test and follow-up with a control and experimental group. The statistical population of the present study included all female adolescents of the first secondary school of Tonekabon city in the academic year of 1998-99, whose number was 286. Research sample 30 students were selected by multi-stage cluster sampling method and randomly assigned to the experimental and control groups (15 experimental, 15 control). For data collection, Brown et al. (1991) Self-Regulation Scale, Bond et al. (2011) Acceptance and Practice Questionnaire (Mental Flexibility), and Body Mass Index (BMI) were used before and after the training. Emotion regulation training was performed as a group on the experimental group and during this period the members of the control group did not receive any intervention. Research data were analyzed by multivariate analysis of covariance and Bonferren post hoc test in SPSS24.

    Findings

    It showed that emotion regulation training along with diet was effective on psychological flexibility and self-regulatory behavior of overweight adolescents.

    Conclusions

    According to the obtained results, emotion regulation training along with diet has an effect on increasing mental flexibility and improving the self-regulatory behavior of overweight adolescents.

    Keywords: Emotion regulation with diet, Mental flexibility, Self-regulatory behavior, Overweight
  • Azam Barati, MohammadEsmail Ebrahimi*, Zanganeh Firoozeh Pages 470-480
    Aim and Background

    Comparing different therapeutic approaches in psychology can help therapists identify their time, cost, and effectiveness; Therefore, the present study was conducted to compare the effectiveness of Gestalt coaching training and treatment based on acceptance and commitment on emotional intelligence and self-efficacy of Tehran Telecommunication Company employees.

    Methods and Materials: 

    The research method was quasi-experimental with pre-test, post-test and follow-up with control group. The statistical population included all employees of Perso Electronic Telecommunication Company in Tehran in 1398, from which according to Cohenchr('39')s table, 45 people were selected by relative random sampling and randomly divided into two experimental groups and a control group. The research instruments included Bar-Ann (1980) and Scherer and Maddox (1982) self-efficacy questionnaires. The experimental groups underwent Gestalt coaching training and acceptance and commitment treatment. Data were analyzed by repeated measures and ANOVA test.

    Findings

    The results showed that Gestalt coaching training has a significant effect on increasing employeeschr('39') emotional intelligence in three stages of the test (P ≥ 0.001). Acceptance and commitment-based therapy had a significant effect on increasing employeeschr('39') emotional intelligence between pre-test and post-test (P ≥ 0.001). But there is no significant effect between post-test and follow-up (P 00 0.001). Also, Gestalt coaching training and treatment based on acceptance and commitment on increasing employee self-efficacy, in the pre-test and post-test phase has a significant effect (P ≥ 0.001). However, Gestalt coaching training and treatment based on acceptance and commitment on increasing employee self-efficacy, in the post-test and follow-up phase, there is no significant effect (P ≤ 0.001).

    Conclusions

    Based on the findings, it can be concluded that Gestalt coaching training and treatment based on acceptance and commitment can be a good way to reduce control and increase emotional intelligence and self-efficacy of employees.

    Keywords: Gestalt coaching, Acceptance, commitment, Emotional intelligence, Self-efficacy
  • Homeira Reisiee, Tayebe Sharifi*, Ahmad Ghazanfari, Maryam Chorami Pages 481-492
    Aim and Background

    Cerebral palsy is a non-progressive movement and postural disorder that occurs following nerve damage in the early years and causes motor and neurological disabilities. Disorders in daily life activities, heavy medical expenses and severe dependence on others affect the functioning of the family, especially mothers. Therefore, the present study was conducted to compare the effectiveness of self-compassion therapy and psychological capital training on the tolerance of anxiety and emotional self-regulation of mothers of children with cerebral palsy.

    Methods and Materials: 

    The present study was a quasi-experimental study with pre-test, post-test and follow-up design. The statistical population of the study included mothers with children with cerebral palsy in rehabilitation centers under the supervision of Shahrekord Welfare in 2019 (270 subjects) of which a sample of 45 subjects were selected and randomly divided into three groups (two experimental and a control group) were assigned. Individuals in both experimental groups participated in 10 sessions of 90 minutes in self-compassion and psychoanalytic courses. Participants answered the Simmons and Gaher (2005) Emotional Distress Tolerance Questionnaire and the Emotional Self-Regulation Questionnaire (2010) in three stages. Research data were analyzed using repeated measures analysis of variance and independent t-test.

    Findings

    The results showed that self-compassion training and psychological capital training have increased the stress tolerance of mothers with children with cerebral palsy in the same and effective way(p<0.05) and among the two intervention methods, only psychological capital training was able to improve motherschr('39') emotional self-regulation (p<0.001).

    Conclusions

    Based on the results of the present study, it can be said that two methods of self-compassion training intervention and psychological capital training can be used as effective intervention options to improve anxiety tolerance and self-regulation of mothers of children with cerebral palsy.

    Keywords: Self-compassion training, psychological capital training, distress tolerance, self-Regulation, cerebral palsy
  • Farzanef Noroozi, Shohreh Ghorban Shiroodi*, AliReza Khalaj Pages 493-502
    Aim and Background

    Obesity is a complex problem that can be caused by a large number of biological, psychological and social factors. The study aimed to examine the effectiveness of compassion-focused therapy on self-control and flexibility of body image in obese patients volunteering for sleeve and gastric bypass surgery.

    Methods and Materials: 

    The method of the study was semi-experimental with pretest, posttest, and follow-up with control group design. The research population included all obese patients who volunteered for sleeve and gastric bypass surgery referred to Tehran Obesity Treatment Center in 2020 and in the period from January to February. Among them, a 30-subject sample was selected by convenience sampling and were assigned randomly in tow groups (15 subjects in each group). The experimental group received eight 90-minute sessions two days a week of compassion-focused treatment intervention, and the control group were on the waiting list. Collecting the data were gathered Tanji et al.chr('39')s self-control questionnaire (2004) and Sands et al.chr('39')s body image flexibility questionnaire (2013). Data were analyzed using SPSS software version 24 and statistical test of analysis of variance with repeated measures.

    Findings

    The results of repeated measure ANOVA showed the subjects of experimental group, after receiving intervention, had better self-control and flexibility of body image than subjects of control group.

    Conclusions

    Therefore, it seems that compassion-focused therapy significantly increased self-control and flexibility of body image of obese patients. Theoretical and practical implications have been discussed in this article.

    Keywords: self-control, body image, compassion-focused therapy, Obesity
  • Maryam Farahani, Rahim Hamidi Poor*, Hassan Heidari Pages 503-509
    Aim and Background

    The birth of a disabled child influences a wonderful effect on parents psych especially mothers. The birth of disabled child could be let parents down and cause to be hard to cope with. Therefore, the present research aimed to study of effectiveness of native solution-focused therapy based on narrations of mothers with mentally retarded children on their resilience.

    Methods and Materials:

     The research method of this paper was semi-experimental with pretest, posttest, and control group design. The research population include all mothers who has disable child and were referred to Welfare Organization of Arak in the first 3-month of 2019 year. The research sample includes 40 mothers who were selected randomly among research population (each group 20 subjects). To gather the data Conner and Davidson’s questionnaire was used. The experimental group received solution-focused therapy intervention and the subjects of control group were in waitlist. Analyzing the data carried out by Repeated Measure ANOVA.

    Findings

    The results showed that native solution-focused therapy intervention has been effective on resiliency of mothers with disabled children (p<.05).

    Conclusions

    According to the findings, it seems to intervention of native solution-focused therapy based on narrations of mothers with disabled children on increasing of their resilience has been effective. Theoretical and practical implications discussed in this research.

    Keywords: Solution-focused, native solution-focused, resilience, mothers, disabled children
  • Beheshteh Tahmasebi Zadeh, Shirin Kooshki*, Mohtaram Nemat Tavousi, Mohammad Oraki Pages 510-518
    Aim and Background

    Alexithymia is prevalent in several psychological disorders, including depression, post-traumatic stress disorder and substance use disorder. Due to the prevalence of alexithymia and interpersonal problems among people with substance use disorder, this study aimed to determine the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy on alexithymia and interpersonal problems in men with substance use disorders.

    Methods and Materials: 

    The method of the present study was quasi-experimental with pre-test, post-test design and two-month follow-up with control group. The statistical population was men with substance abuse who in 2019 had referred to private addiction treatment centers in Tehran for treatment. Two centers were chosen for convenience and among them 42 subjects who fill informed consent were selected and randomly assigned in experimental and control group. Data were collected by Bagby et al.chr('39')s Toronto Alexithymian Scale (1994) and Barkham et al.’s Inventory of Interpersonal Problems (1996) in three stages of evaluation. The research findings were finally analyzed using repeated measure analysis of variance test using SPSS software version 22.

    Findings

    The results of data analysis showed that acceptance and commitment therapy was effective on alexithymia and interpersonal problems (p<.05). In addition, the results of the follow-up phase also showed that the effectiveness of acceptance and commitment therapy on alexithymia and interpersonal problems in men with substance use disorder was consistent.

    Conclusions

    According to these results, addiction therapists can use acceptance and commitment therapy to reduce mood disorders and interpersonal problems in people with a history of addiction.

    Keywords: Alexithymia, interpersonal problems, acceptance, commitment therapy, addiction
  • Seyyedeh Afsoun Golestanehi, Masoud Mohammadi*, Azam Davoodi, Najmeh Fath Pages 519-534
    Aim and Background

    Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is a developmental neurological disorder characterized by several symptoms including impulsive behavior and inability to attention. To reduce such symptoms, it is necessary to use appropriate psychological therapies. Accordingly, the present study aimed to investigate the effectiveness of mindfulness on behavioral inhibition, self-control, and high-risk behaviors in adolescents with attention deficit hyperactivity disorder.

    Methods and Materials: 

    The study method was quasi-experimental with a pretest-posttest design including a control group and a three-month follow-up period. The statistical population of this study included adolescent boys aged 13 to 18, with ADHD who had been admitted to the social emergency of the city of Shiraz city in the year 2019. Thirty adolescents with ADHD were selected through psychiatric evaluation and the Child Behavior Checklist (CBCL) through convenience sampling after which they were randomly divided into experimental and control groups (with 15 individuals in each). The experimental group received mindfulness-based intervention during two and a half months which included ten 90-minute sessions while the control group did not experience training and remained on the waiting list. The questionnaires used in this study included the Go/No-Go test, the Tangney self-control questionnaire, and the Iranian adolescents’ risk-taking questionnaire. Data analysis was performed using the SPSS-26 software in two sections, namely descriptive (mean and standard deviation), and inferential (analysis of variance with repeated measures).

    Findings

    The results showed that mindfulness-based intervention had a significant effect on behavioral inhibition and increased self-control, and it reduces high-risk behavior in adolescents with ADHD (P<0/01).

    Conclusions

    Based on the results of the present study, it is safe to say that mindfulness-based therapy improved behavioral inhibition, increased self-control, and reduced high-risk behavior in adolescents with ADHD. Accordingly, this treatment is suggested to be used along with other approaches to reduce the symptoms of people with ADHD.

    Keywords: Mindfulness, behavioral inhibition, self-control, high-risk behavior, ADHD
  • Roya Fallahian, Asghar Aghaei*, Hamid Taher Neshat Doost Pages 535-552
    Aim and Background

    Due to the differences in happiness index and its affecting factors in different geographical and organizational environments, in this study has developed the native model of the effective factors on employee happiness in Mobarakeh Steel Company in Isfahan.

    Methods and Materials: 

    This research is a descriptive type that has been done in terms of mixed methodology (including qualitative and quantitative methods) and its qualitative part is based on grounded theory approach and its quantitative part is correlation method. The study population of this project includes all of the Mobarakeh Steel of Isfahan personnel, 14529 people in 1398. By conducting semi-structured interview with 75 employees who were selected by cluster random samling and completion of a researcher-made questionnaire by 407 employees that selected purposefully and data analysis, five factors affecting happiness employees was developed including the foundations of happiness(Familial Communication, Communication types in workplace, Justice and Social Support, Material and Spiritual Reward), makers happiness(Positive thinking, Good mood, Targeted, Job security), happiness breakers(Stress, Sickness, Lack of justice, Inadequate Organizational Environment), happiness mechanisms(Emotional Intelligence, Intimacy, Social skills, Meeting basic needs) and consequences of happiness(Peace, Job and Familial Satisfaction, Health) and the native model of the effective factors on employees happiness. Research data were analyzed by using SPSS 21 and SMART-PLS3 structural equation modeling software at descriptive and inferential level and to perform model fitting was used PLS3 software.

    Findings

    The results showed that five factors of happiness foundations, happiness makers, happiness breakers, happiness mechanisms and happiness consequences has direct and indirect relationship with each other and the happiness native model of Mobarakeh steel company employees has a good fit(p<0.01).

    Conclusions

    The results of this study showed that five factors of foundations of happiness, happiness makers, happiness breakers, happiness mechanisms and consequences of happiness have mutual effects on each other and are affective factors on the happiness of Mobarakeh steel company employees.

    Keywords: Happiness, Native Model, Employees
  • Aghdas Safari, Naser Amini*, Mohamad Behrouzi, Gholamreza Jafarinia Pages 553-567
    Aim and Background

    Research has shown that bullying in cyberspace has negative consequences on adolescentschr('39') educational performance and there is an inverse relationship between emotional intelligence and bullying; therefore, the purpose of this study was to comparison of effectiveness of empathy training and social perspective-taking training on emotional intelligence of adolescents with cyber bullying.

    Methods and Materials: 

    This experimental study was conducted with a pretest-posttest design with control group and follow-up one month. The statistical population of this study included all the female students high school in Bushehr city in year academic 2018-2019 and 45 students were considered as the sample size in two experimental groups (each group of 15 student) and control (15 student). The experimental groups underwent empathy training (10 sessions 90 minutes) and social perspective-taking training (10 sessions 90 minutes), but the control group received no training and remained in the waiting list. To collect data cyber bullying questionnaire of Antoniadou, Kokkinos and Markos (2016) and modified emotional intelligence scale of Schutte and et al (1998). Data analysis was performed using SPSS-24 software in two sections: descriptive and inferential (analysis of variance with repeated measures and Bonferroni).

    Findings

    The results of the study showed that both types of treatment in post-test and follow up had a significant effect on emotional intelligence of adolescents with cyber bullying (P<0.05). Also, social perspective-taking training had stronger effects than empathy training in improvement of emotional intelligence (P<0.05).

    Conclusions

    Based on the results of this study, it can be said that social perspective-taking training and empathy training can be used as a treatment to improvement of emotional intelligence in educational and therapeutic settings.

    Keywords: Empathy, Social Perspective-taking, Emotional Intelligence, Cyber Bullying
  • Maryam Moshtaghy Sharifzadeh, Ahmad Mansouri*, Zahra Bagherzadeh Golmakani Pages 568-576
    Aim and Background

    Processing speed plays an important role in specific learning disorder. Therefore, the aim of present study was to investigate the mediating role of processing speed in the relationship between working memory and phonological awareness with reading in students with reading disorder.

    Methods and Materials: 

    The present study is a descriptive correlational study. The statistical population of this study included all students with specific learning disorder-reading from the end of the first grade to the fifth grade of elementary school in the seven districts of Mashhad and referring to special centers for learning disabilities in Mashhad in the academic year 2019-2020. The sample consisted of 150 students with specific learning disorder- reading who were selected by convenience sampling. To collect the data, reading and dyslexia test (NEMA), phonological awareness test (PAT) and The Wechsler intelligence scale for children, fourth edition (WISC-IV) were used. Research data were analyzed using PLS and SPSS statistical software as well as structural equation modeling.

    Findings

    The findings showed that there is a relationship between working memory, phonological awareness, processing speed and reading of students with reading disorder. Processing speed mediated the relationship between working memory and reading of students with reading disorder. Also, processing speed mediated the relationship between phonological awareness and reading of students.

    Conclusions

    The results showed that processing speed is mediated the relationship between working memory and phonological awareness with reading of students with reading disorders. Paying attention to these processes and the interventions related with them can help improve studentschr('39') reading disorder.

    Keywords: Learning disorder, Processing speed, Phonology, Working memory
  • Abdolhossein Shamsi, Amir Ghamarani* Pages 577-586
    Aim and Background

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of parenting based on organizational skills on symptoms of students with attention deficit hyperactivity disorder.

    Methods and Materials:

     This was a quasi-experimental research with pretest, posttest, and follow up, as well as the control group. The study population consisted of all children aged 8-10 years with attention deficit hyperactivity disorder in Isfahan who were educated in Isfahan public schools in 2019-2020. In this study, participated 30 male children (15 control group and 15 experimental group) with attention deficit hyperactivity disorder that diagnosed on the basis of the Child Psychiatry and Fourth edition of Swanson-Nolan and Pelham Scale (SNAP-IV). In the experimental group, parents of children of attention deficit hyperactivity disorder, 11 therapy sessions were conducted with an average of 90-minute. The participants answered to Fourth edition of Swanson-Nolan and Pelham Scale (SNAP-IV) in three stages: pre-test, post-test and follow-up. Data were analyzed by MANCOVA using SPSS23 software.

    Findings

    Parenting based on organizational skills improved attention deficit and total attention deficit/ hyperactivity disorder in the post-test and the effects have been significant and the effect on follow-up stage also remains(p≤05). But parenting based on organizational skills did not have a significant effect on symptoms of hyperactivity / impulsivity (P≥0.05).

    Conclusions

    This study shows promising results for parenting based on organizational skills as an intervention for improving Symptoms of Attention Deficit in children with attention deficit hyperactivity disorder and suggest that Symptoms of Attention Deficit are malleable through implementation of parenting based on organizational skills.

    Keywords: Parenting, organizational skills, symptoms, attention deficit, hyperactivity disorder
  • Saiede Safari, Mehrdad Kalantari*, Fariba Yazdkhasti, MohamadReza Abedi, HamidReza Oreyzi Pages 587-604
    Aim and Background

    Obsessive-compulsive disorder affects all aspects of the lives of children and these effects are less considered in the health and clinical system, so the aim of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy on the severity of symptoms and Function of children with obsessive-compulsive disorder.

    Methods and Materials: 

    The present study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test with 3-month follow-up and control group. The statistical population of the study included all children with obsessive-compulsive disorder aged 8 to 12 years in Esfahan in 2019, along with their mothers at the time of the study, of which 20 children with their parents, after an authentic psychiatrist or psychologist diagnosed them with obsessive-compulsive disorder and they obtained at least a score of 14 on the Childrenchr('39')s Yale-Brown OCD Scale, were selected based on Purposive sampling method and randomly assigned into the experimental and control groups. The experimental group received acceptance and commitment therapy treatment for 10 sessions of individual, but the control group did not receive any intervention. Instruments used in the study included Childrenchr('39')s Yale-Brown OCD Scale, Childrenchr('39')s Global Assessment Scale and Child Obsessive Compulsive Impact Scale – Revised. To analyze the findings, inferential statistics methods of analysis of repeated measures were used.

    Findings

    Comparison of experimental group with control group showed that the symptoms of obsessive-compulsive disorder were significantly reduced in the experimental group compared to the control group and the improvement of childrenchr('39')s overall function in the post-test and follow-up stages was confirmed (p≤.0.05). so that 71% and 63% of the changes in overall functioning and Total score of symptom severity are affected by acceptance and commitment therapy, respectively. But the effect of acceptance and commitment therapy on family and social functioning was not significant (P≥0.05).

    Conclusions

    Acceptance and commitment therapy is effective in reducing symptoms and improving overall function in children with obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Function, Obsessive-Compulsive Disorder, Child
  • Azam Arabi*, Jafar Hasani, Mehdi Akbari, Mohammad Hatami, MohammadReza Sherbafchi Zadeh Pages 605-615
    Aim and Background

    Skin diseases, such as psoriasis, are associated with significant psychological and social disabilities. Therefore, the current research was done with the aim of examining the effectiveness of self-compassion Therapy on psychological distress and quality of the life of Psoriasis Skin Patients.

    Methods and Materials:

     This research is a semi-experimental with control group and follow-up which was observed for a month. The statistical population of the research includes all skin patients with psoriasis who went to skin treatment centers in Tehran between Dec and Feb in 2019. From this population, 40 people were selected by available sampling method and after matching were randomly assigned to experimental (20 people) and control (20 people) groups. The subjects of experimental group received seven sessions of self-compassion Therapy, however, the control group did not receive any training. The questionnaires of Kesslerchr('39')s Psychological Distress (2002) and Brefchr('39')s Quality of Life (1996) were distributed before and after educational interventions as pretest, posttest and follow up study on all subjects. The findings of the research were analyzed with Variance with repeated measures and SPSS-20 software.

    Findings

    The results of the analysis showed that the self-compassion Therapy was significantly effective in reducing psychological distress and increasing quality of life in Psoriasis Skin Patients (p <0.05).

    Conclusions

    It seems that self-compassion Therapy can help improve psychological distress and quality of life of Psoriasis Skin Patients by increasing kindness to oneself and others and managing emotions.

    Keywords: self- Compassion, Psychological Distress, Quality of Life, Psoriasis
  • Mahzaz Ahmadi, Reza Bagherian Sararoudi, Sayed MohamadHosein Mosavi* Pages 616-622
    Aim and Background

    The concept of mentalization as a purely human capacity refers to the understanding of onechr('39')s own and otherschr('39') psychological processes, which in 4 dimensions forms the basis of onechr('39')s daily interactions. Today, this basic psychological process has been considered in all major mental disorders. In this study, a summary review of the concept and multidimensional nature of mentalization has been studied.

    Methods and Materials: 

    This review study was conducted in December 2020 from indexed articles on mentalization and its four dimensions in PubMed Databases (SID), Scientific Information Database, Google Scholar, Scopus using related key words such as: Mentalization، Automatic mentalizing، Controlled mentalizing، Cognitive mentalizing، Affective mentalizing.

    Findings

    Neuroscientists have identified four components or different dimensions of mentalization: 1. automatic mentalizing versus controlled mentalizing 2. Self- mentalizing versus another mentalizing 3.Internal mentalizing versus external mentalizing 4.Cognitive mentalizing versus Affective mentalizing which indicates different social cognitive processes and different forms of mental illness can be explained as an imbalance in these dimensions.

    Conclusions

    Applications of mindfulness and treatment based on it indicate the treatment of several different mental health disorders Such as psychosis, depression, eating disorders as well as personality disorders. This model is applicable to a wide range of contexts and conditions, such as parenting, couple therapy, family therapy, art therapy, and services to help some of the most vulnerable, and social contexts such as schools and even prisons.

    Keywords: Mentalization, dimensions of mentalization, social cognition, mental health